Νέα διαδικτυακή εκπαίδευση: Διαχείριση σχολικού εκφοβισμού – Αποτελεσματικές δεξιότητες για εκπαιδευτικούς

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Στο πλαίσιο της διαρκούς μας προσπάθειας για την αναζήτηση σύγχρονων τρόπων άμεσης υποστήριξης παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού και έχοντας την εμπειρία των εκπαιδεύσεων του Live Without Bullying, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, σας παρουσιάζουμε μια νέα διαδικτυακή εκπαίδευση, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πρόκειται για την πρώτη διαδικτυακή εκπαίδευση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας LINK (Learning and Innovation through New Knowledge) με τίτλο «Διαχείριση Σχολικού Εκφοβισμού – Αποτελεσματικές δεξιότητες για εκπαιδευτικούς – ένα όφελος για τα παιδιά, τις οικογένειες και τα σχολεία», η οποία αναπτύχθηκε από το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με την COFACE Families Europe.

Δεδομένου ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, που δυστυχώς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργήσαμε μια νέα διαδικτυακή εκπαίδευση που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων.

Το βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τη νέα αυτή εκπαίδευση από άλλες με αντίστοιχη θεματική είναι ότι παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά – βήμα προς βήμα – οι πιο σημαντικές και διεθνώς αναγνωρισμένες ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου – και όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων – όπου οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν διαδραστικά στην εφαρμογή τους μέσω προσομοίωσης και διακλαδωμένων σεναρίων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μόνοι τους τα συνηθέστερα εμπόδια επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, να κατανοήσουν τα αίτια που ωθούν τα παιδιά να υιοθετούν αρνητικές συμπεριφορές και ως εκ τούτου να μπορούν να προσαρμόζουν και τη δική τους συμπεριφορά με ενσυναίσθηση και ευελιξία ανάλογα με την περίσταση. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπαίδευση online και δωρεάν στον ακόλουθο σύνδεσμο , ώστε να είστε σε θέση μεταξύ άλλων να:

  • Να κατανοείτε τα χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς και τα είδη εκφοβισμού.
  • Να περιγράφετε τον κύκλο του εκφοβισμού και την κοινωνική δυναμική του φαινομένου.
  • Να εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους ο διαδικτυακός εκφοβισμός διαφέρει από άλλους τύπους εκφοβισμού.
  • Να αναπτύξετε δράσεις για την πρόληψη του εκφοβισμού και τη δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος.
  • Να κατανοείτε τη σημασία της υιοθέτησης μιας «προσέγγισης όλου του σχολείου» για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Παρακαλώ θερμά για τη σχετική ενημέρωση των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς σας καθώς και την ενθάρρυνση όλων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν την ηλεκτρονική εκπαίδευση.

Μόλις οι εκπαιδευτικοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση, θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το KMOP Education Hub και την COFACE Families Europe.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα αυτή εκπαίδευση και το πρόγραμμα LINK στο συνημμένο αρχείο.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Αντωνία Τορρένς

Γενική Διευθύντρια ΚΜΟΠ, Δημιουργός και Υπεύθυνη του Live Without Bullying